Ce tevi alegem pentru instalatii – Cupru sau Polipropilena

Alegerea tevilor in proiectarea instalatiilor sanitare sau termice devine foarte importanta atunci cand vine vorba de instaltii realizate corespunzator pentru instalatiile si nevoile fiecaruia.

Instalatia de apa si instalatia de incalzire necesita o atentie sporita deoarece confortul unei locuinte este asigurat in mare masura de buna functionare a acestora.
Ce alegem cupru sau polipropilena?

Alegerea fiecarei variante depinde de fiecare iar alegerea se va face tinand cont de mai multe aspecte precum:
– pretul;
– durata materialului in timp;
– randamentul materialului folosit;
– aspectul.
Tevile din polipropilena (PPR)

Tevile de tip PPR sunt de doua tipuri:
– cu insertie (fibra sau aluminiu);
– fara insertie.

Sunt unele din cele mai folosite materiale atunci cand vorbim de instalatiile sanitare si termice. Polipropilena are o rezistenta mare la temperaturi inalte, o excelenta rezistenta chimica si la coroziune si o rezistenta medie la impact.
Tevile de cupru

Tevile din cupru se remarca printr-o foarte mare rezistente la uzura, la diferentele de temperatura si presiune dintr-o instalatie, dar si la actiuni mecanice externe. Au caracter antibacterian, fiind o alegere sanatoasa si sigura.
Tevile de cupru au un transfer termic ridicat cu exteriorul insa pot atinge acelasi randament ca al tevilor din PPR, dar numai printr-o buna izolatie care presupune costuri suplimentare.

Tevile din cupru prezinta urmatoarele avantaje:
– sunt estetice;
– nu sunt voluminoase;
– prezinta o rezistenta sporita la socurile mecanice;
– se pot vopsi fara probleme in diferite culori.

Ca dezavantaj tevile din cupru sunt mai zgomotoase fata de tevile din PPR. Manopera pentru o instalatie realizata pe cupru poate fi mai mare fata de aceiasi instalatie realizata pe PPR.
Atat instalatia de apa, cat si instalatia de incalzire, pot fi construite utilizand ambele tipuri de tevi decizia de utilizare fiind individuala.

Recent Posts

Leave a Comment

Contacteaza-ne

Not readable? Change text. captcha txt
chiuveta baiecentrala termica